Griekse Souvlaki
🥙 Griekse Souvlaki Recept
✅ Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor het vlees:
- 600 g varkensschouder of kipfilet (in blokjes van ca. 2,5 cm)
- 8 houten of metalen spiesen
Voor de marinade:
- 4 el olijfolie
- Sap van 1 citroen
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl tijm (optioneel)
- 1 tl paprikapoeder (mild of gerookt)
- Zout en versgemalen zwarte peper
Optioneel voor serveren:
- Pitabroodjes
- Tzatziki
- Rode ui (in dunne ringen)
- Tomaat en komkommer (in plakjes)
- Feta en olijven
👨🍳 Bereidingswijze
- Voorbereiding marinade:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Voeg de blokjes vlees toe, meng goed zodat alles bedekt is, en dek af. Laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast (liefst 4 uur of een hele nacht voor meer smaak). - Week de houten spiesen (indien nodig):
Als je houten spiesen gebruikt, week deze dan minstens 30 minuten in water om te voorkomen dat ze verbranden op de grill. - Rijg het vlees aan de spiesen:
Haal het vlees uit de marinade en rijg de blokjes op de spiesen. Niet te strak, zodat het vlees goed gaart. - Grillen:
Verhit een grillpan, barbecue of contactgrill op hoog vuur. Grill de souvlaki in ca. 8–10 minuten goudbruin en gaar, draai regelmatig om. - Serveren:
Serveer met warme pitabroodjes, tzatziki, rauwkost en eventueel frietjes of een Griekse salade.
🧄 Tip:
Voor een extra authentieke smaak: voeg een snufje kaneel of gemalen komijn toe aan de marinade.
Eet smakelijk – ή καλή όρεξη! 🇬🇷